Voordelen van digitaal werken

Tegenwoordig kunnen we er niet meer omheen; bedrijven gaan steeds meer over op digitaal werken waarbij werken waar je wil en wanneer je wil een rol speelt. Verder is er sprake van ICT- technologieën in de trant van een digitale ondersteuning bij het uitvoeren van werkzaamheden. Denk hierbij aan het gebruiken van bepaalde apparatuur en data om werktaken te kunnen monitoren, begeleiden en uitvoeren.

Bij bedrijven die overstappen op digitaal werken zijn er meerdere zaken waar mensen gebruik van kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan videoconferencing waarbij er met online videotoepassingen een vergadering georganiseerd kan worden tussen twee of meerdere partijen. Dit is mogelijk via verschillende softwaretoepassingen zoals: Skype en Google Hangouts. Via een webcam is het mogelijk elkaar ook te bekijken tijdens de gesprekken.
Een andere variant van digitaal werken is werken in de zogenaamde ‘cloud’.

. Dit betekent dat werknemers hierin gegevens en bestanden kunnen opslaan en later kunnen opvragen. Doordat deze programma’s op één met het bedrijf gedeelde plek staan kan iedereen hier gebruik van maken. Meestal gebeurt dit via Internet, maar het is ook mogelijk via ‘eigen’ verbindingen gebruik te maken hiervan. Naast bestanden is het ook mogelijk allerlei software in de cloud te laten draaien. Denk bijvoorbeeld aan apps die je op je smartphone kan afspelen, maar ook aan andere online bezigheden zoals e-mail, digitale agenda’s of de boekhouding.

Digitaal werken brengt meerdere voordelen met zich mee. Zo wordt informatie toegankelijker gemaakt voor alle werknemers en ook het uitwisselen van informatie wordt makkelijker gemaakt. Tevens is het analyseren en automatiseren van informatie eenvoudiger dan wanneer deze data niet online staat. Verder brengt digitaal werken met zich mee dat er minder kosten voor kopiëren en fysieke opslag hoeven te worden gemaakt. Tevens is deze informatie makkelijker terug te vinden en als slagroom op het toetje is digitaal werken ook nog beter voor het milieu aangezien er minder papier in omloop zal zijn.

Digitaal werken past goed binnen Het Nieuwe Werken, waarbij er ook sprake is van flexibele werklocaties en werktijden. Wanneer je er interesse in hebt dit in je eigen organisatie te organiseren, kun je een bedrijf inhuren die je hierin ondersteuning kan leveren. En wanneer je voorts interesse hebt hoe een flexwerk- kantoor er eigenlijk uit ziet, kun je een bezoekje brengen aan het bedrijf zelf, kijk hiervoor op Ynno.com. YNNO maakt ook veel gebruik van business process management, voor meer informatie over de precieze kenmerken hiervan kun je kijken op business process management.