Achter het uniform: wat het écht betekent om als BOA te werken

Wanneer je kijkt naar BOA vacatures, zie je vaak de buitenkant van de functie. Wat maakt het werk van een BOA bijzonder? Het is de combinatie van autoriteit, service en het echt maken van een verschil in de gemeenschap. Als Buitengewoon Opsporingsambtenaar ben je zowel handhaver als dienstverlener. Je treedt op bij overtredingen maar helpt ook burgers in nood. Elk moment kan anders zijn, van een gesprek met een straatmuzikant over geluidsoverlast tot het helpen van een verloren kind om zijn ouders te vinden. Je bent de oren en ogen op straat en zorgt ervoor dat iedereen zich veilig voelt in de openbare ruimte.

Dingen die verrassen over BOA’s

Duik je dieper in een vacature handhaving, dan ontdek je al snel dat de rol van een BOA veel meer inhoudt dan de meesten denken. Niet iedereen is zich ervan bewust dat BOA’s speciale trainingen volgen om hun vaardigheden aan te scherpen. Ze krijgen bijvoorbeeld training in conflictbeheersing, EHBO en juridische kennis. Daarnaast hebben ze een bepaalde mate van discretie. Dit betekent dat ze bij elke situatie moeten inschatten welke actie het meest passend is. Soms is een waarschuwing voldoende, andere keren is een boete op zijn plaats. BOA’s moeten dus constant afwegen en beslissingen nemen, wat hun taak zowel uitdagend als verantwoordelijk maakt.

BOA’s, pilaren van onze gemeenschap

De impact van BOA’s voor de samenleving kan niet genoeg benadrukt worden. Ze spelen een cruciale rol in het handhaven van de openbare orde. Ze vullen de kloof tussen de politie en de gemeenschap, pakken kleinere overtredingen aan en zorgen voor een direct aanspreekpunt voor burgers. Zonder BOA’s zouden veel problemen onopgemerkt blijven of grotere problemen ontstaan doordat kleine overtredingen niet worden aangepakt. Ze zorgen ervoor dat regels worden nageleefd, wat leidt tot een gevoel van veiligheid en leefbaarheid in wijken en steden. Hierdoor kunnen mensen genieten van hun leefomgeving zonder overlast. In feite zorgen BOA’s ervoor dat de balans in de samenleving wordt bewaard, waardoor iedereen in harmonie kan leven.