Gefocust werken dankzij een flexplek

Flexplek spaces staan in de voorhoede van een nieuwe manier van werken, die tot de verbeelding spreekt van bedrijven over de hele wereld en die een verschuiving teweegbrengt van de traditionele vaste huurkantoren. Projecties schatten dat er eind 2024 wereldwijd ongeveer 20.000 speciale flexplekruimten zullen zijn, en de sector zal naar verwachting blijven groeien met 20% per jaar in 2026 en daarna.

Vraag je je af wat de reden is voor deze extreme groei? Het is vrij eenvoudig – de voordelen van flexplek spaces voor zowel bedrijven als flexplek operators zijn te groot om te negeren. Van kostenbesparing tot het waarborgen van het welzijn van werknemers, het geven van prioriteit aan flexibiliteit tot het creëren van kansen voor samenwerking, bieden flexplek spaces voordelen waar een traditionele vaste kantoorruimte niet aan kan tippen.

In detail weten wat de voordelen zijn van flexplek spaces is essentieel als iemand aan de zakelijke kant van de sector, omdat je deze voordelen moet benutten bij het ontwerpen en marketen van je dienst. Dus, of je nu een bedrijfseigenaar bent die overweegt om flexplek spaces als de norm na COVID-19 in te voeren of een traditionele kantoorruimte-exploitant die overweegt om zijn pand te transformeren om aan de nieuwe vraag van gebruikers te voldoen, dit zijn de belangrijkste voordelen van flexplek spaces die je moet kennen.

Meer flexibiliteit

Een van de meest voor de hand liggende voordelen van het gebruik van een flexplekruimte boven een traditioneel gecentraliseerd kantoor is dat werknemers meer controle krijgen over hun manier van werken. Vooral nadat ze tijdens de COVID-19 lockdown periode maandenlang gedwongen waren thuis te werken, kunnen sommige werknemers merken dat hun thuisomgeving hen helpt om meer werk gedaan te krijgen.

Flexibele kantoorruimtes zijn geweldig omdat ze werkgevers de kans geven hun werknemers het beste van twee werelden te bieden. Als ze het gevoel hebben dat ze thuis productiever zijn, zijn ze niet verplicht om naar kantoor te komen. Maar als ze een andere omgeving nodig hebben om hun productiviteit op te voeren of als ze in de buurt van collega’s moeten zijn om samen te werken, kunnen ze naar de flexplekruimte reizen.

Anders dan bij een gewone vaste kantoorruimte, waar werknemers geacht worden elke dag te verschijnen om hun werk gedaan te krijgen, betekent de keuze voor een flexibel kantoor dat werknemers de manier van werken kunnen kiezen die bij hen past.

Tip: reserveer hier je flexplek

Kostenefficiëntie

De flexibiliteitsvoordelen van flexplek spaces komen ook met financiële voordelen, omdat de manier waarop je voor de ruimte betaalt verandert van een vast model in een variabel model. In plaats van een vast tarief te betalen voor een conventioneel privékantoor dat misschien elke dag meer ruimte heeft dan je nodig hebt, betekent de keuze voor een flexplekruimte dat je alleen betaalt voor wat je nodig hebt, en alleen wanneer je het nodig hebt.

Het elimineren van het idee van verzonken kosten in de kantoorruimte betekent dat er geen verspilling is als werknemers niet naar kantoor komen, als ze denken dat ze thuis productiever zullen zijn. Dat maakt werkgevers vrij om thuiswerken op een meer ontspannen basis toe te staan, omdat ze geen verlies lijden doordat ze de ruimte waarvoor ze betalen niet ten volle benutten.

Flexplek spaces hebben ook andere kostenbesparende voordelen. De meest opvallende daarvan is de besparing die je kunt maken op secundaire kosten in verband met een eigen kantoorruimte, zoals het betalen voor voorzieningen, schoonmakers, internet, nutsvoorzieningen en verzekeringen. Dit zijn allemaal kosten die zelden gebundeld zijn in de prijs van een gewone kantoorruimte, maar in de meeste kosten voor flexplek-kantoorruimte zijn inbegrepen.

Netwerkmogelijkheden

Flexplek spaces trekken van nature veel verschillende bedrijven en freelancers aan. Dat betekent dat ze gebruikers de kans bieden om terloops andere bedrijven te ontmoeten in een professionele omgeving, wat in direct contrast staat met het gesloten karakter van een privékantoor.

Het soort toevallige ontmoetingen dat flexplek spaces mogelijk maken kan alleen dienen als vriendschappelijke kennismaking, maar ze kunnen leiden tot langdurige relaties of zelfs directe zakelijke kansen. Dit is een toegevoegde waarde van flexplek spaces waar niet vaak over gesproken wordt, maar die belangrijk is om te overwegen.

Veel flexplek spaces organiseren ook speciale netwerksessies of socials, waar je de bedrijven waarmee je samenwerkt echt kunt leren kennen en ontdekken hoe je elkaar kunt helpen.

Wellness en evenwicht tussen werk en privé

Wellness voor werknemers en evenwicht tussen werk en privéleven zijn trends die in de commerciële wereld aan kracht winnen, met regelingen als onbeperkte vakantie, flexibele werktijden en programma’s voor hulp aan werknemers die door toonaangevende bedrijven over de hele wereld worden gepromoot.

Terwijl veel van de voordelen die werkgevers hun werknemers bieden om hun welzijn te bevorderen actief zijn, omdat ze bewust door de werkgever zijn gekozen, kunnen flexplek spaces hun werknemers op een meer passieve manier welzijnsvoordelen bieden. Of het nu gaat om een partnerschap met plaatselijke sportscholen of vrijetijdscentra, het aanbieden van yogasessies voor de gemeenschap, of zelfs om douchefaciliteiten ter plaatse, er zijn tal van manieren waarop flexplek spaces het welzijn van hun klanten kunnen helpen verbeteren.

Deze voordelen kunnen op hun beurt positieve gevolgen hebben voor de tevredenheid, het geluk, de productiviteit en het behoud van werknemers, zodat ook de werkgever er baat bij heeft.

Verhoogde productiviteit

Een traditioneel kantoor is een standaard aanpak om werknemers te huisvesten, en als sommigen van hen niet gemotiveerd zijn door een conventionele kantooromgeving, zal hun productiviteit daaronder lijden. Flexplek spaces verlichten een aantal van die problemen doordat ze geoptimaliseerd zijn voor productiviteit en een reeks werkomgevingen bieden die tegemoetkomen aan verschillende werkstijlen.

Of je nu liever in een sociale omgeving werkt of liever rust krijgt in een meer besloten ruimte, waarschijnlijk vind je in een flexplekkantoor een ruimte die bij je past. Deze instellingen combineren meestal gemeenschappelijke hot-desk ruimtes voor als je je sociaal voelt en meer privé werkplekken voor als je je hoofd naar beneden moet houden.

Flexplek spaces bieden ook productiviteitsvoordelen boven thuiswerken als je gelooft in de ideeën achter de gelijkheidstheorie. Deze theorie stelt dat je inspanningsniveau en productiviteit in een werkomgeving worden beïnvloed door hoe hard de mensen om je heen werken. Thuiswerken verwijdert elk gevoel van hoe hard je collega’s werken, behalve het oppervlakkige, terwijl flexplek spaces een knooppunt zijn van zeer visuele productiviteit.

Minder eenzaamheid

Je hebt maar één Google-zoekopdracht nodig om honderden artikelen te vinden over hoe je de eenzaamheid van thuiswerken kunt bestrijden – een bewijs op zich dat eenzaamheid door thuiswerken een heel reëel probleem is.

Net als een traditioneel kantoor helpen flexplek spaces die eenzaamheid te bestrijden door een sociale omgeving te bieden waar niemand echt geïsoleerd werkt. Een gesprek aan de waterkoeler of aan de keuken met een collega of medegebruiker van een flexplekruimte is altijd maar een klein eindje lopen, wat betekent dat als je een pauze van je bureau nodig hebt, je altijd ergens terecht kunt voor een praatje.

Geen lang huurcontract

Een van de grootste voordelen van het gebruik van flexplek spaces, vooral in onzekere tijden zoals die waarin we ons nu bevinden, is de mogelijkheid om niet vast te zitten aan een bindend langlopend huurcontract of contract voor je kantoor. Door gebruik te maken van een flexplekruimte laat je jezelf volledig vrij om naar een nieuw kantoor te verhuizen, het aantal dagen dat je de ruimte gebruikt te verminderen, of helemaal over te stappen op thuiswerk wanneer je maar wilt.

Dit is het tegenovergestelde van wat je krijgt met een traditioneel kantoor, waar je misschien vastzit aan een vijfjarig huurcontract met een prijzige opzegclausule. Het gebrek aan flexibiliteit dat huurovereenkomsten voor privékantoren bieden is zelfs in normale omstandigheden beperkend, maar het is vooral schadelijk wanneer een tweede COVID-19 lockdown situatie nog in het verschiet ligt.

Wijdverspreide toegang

Als je veel reist voor je werk, ben je waarschijnlijk gewend coffeeshops te gebruiken als tijdelijke basis in nieuwe steden en dorpen. Hoewel ze werken als een ‘in-a-pinch’ oplossing, weet je waarschijnlijk ook dat ze niet de beste plaatsen zijn om de productiviteit te bevorderen.

Een conventionele kantoorruimte kan niet met je meereizen en daarom zit je misschien vaker in coffeeshops dan je zou willen, maar als je flexibele kantoorruimtes gebruikt, ben je nooit ver verwijderd van een ruimte die je kunt gebruiken als uitvalsbasis voor de dag. Sommige flexplek-exploitanten bieden zelfs nationale of wereldwijde passen waarmee je hun faciliteiten overal kunt gebruiken.

Dit zal een steeds belangrijker voordeel worden naarmate de flexpleksector blijft groeien en er op steeds meer toegankelijke locaties ruimtes worden geopend.

Kansen voor samenwerking

We hebben het al gehad over de voordelen van netwerkvorming die flexplek spaces bieden door blootstelling aan andere bedrijven en individuen die de gemeenschappelijke ruimte gebruiken, maar ze bieden ook directe samenwerkingsmogelijkheden.

Door in dezelfde ruimte te werken als tientallen andere bedrijven, freelancers en professionals, stel je jezelf open voor de mogelijkheid van waardevolle samenwerking met experts op gebieden waar je niets vanaf weet. Dat kan betekenen dat je diensten kunt ruilen tot wederzijds voordeel, pro bono hulp kunt krijgen van een nieuwe vriend, of gewoon een mede-hot-desker om advies kunt vragen.

Er is een gemeenschapsaspect aan flexplek spaces dat dit soort samenwerking open en toegankelijk maakt op een manier die waarschijnlijk nog nooit eerder is voorgekomen.

Creatieve vonk

Het laatste voordeel van flexplek spaces voor werknemers is dat ze letterlijk ontworpen zijn om creativiteit, productiviteit en effectieve werkgewoonten aan te moedigen.

Het lijkt er vaak op dat het kantoorontwerp in conventionele privékantoren de laatste decennia niet veel veranderd is, en zeker niet genoeg om de veranderingen in onze manier van werken te evenaren. Flexplek spaces daarentegen, die als concept relatief modern zijn, zijn over het algemeen ontworpen met alle moderne voorzieningen die nodig zijn om je werktijd waardevoller te maken.

Van conferentiegrotten tot breakout-ruimtes, recreatiezones tot bars ter plaatse, de meeste flexplek-ruimtes hebben een aantal ruimtes waar je kunt ontspannen en je creativiteit kunt opladen.