Responsive webdesign en de invloed op SEO rankings

Het is belangrijk voor uw ranking in zoekmachines om een goede website te hebben. Uw website moet onder andere voorzien zijn van goede teksten gevuld met de juiste trefwoorden en zoektermen. Maar wist u ook dat uw webdesign en ontwerp invloed hebben op de rankings? Wat is de connectie met SEO prestaties en waar moet u rekening mee houden?

Aanbevolen: SEO laten doen

Responsive website

Websites worden vandaag de dag op allerlei apparaten bekeken. Was het vroeger normaal om alleen op het internet te surfen met Internet Explorer op de thuiscomputer, nu is dat bijna niet meer voorstellen. Dit komt onder andere door de vele nieuwe browsers, zoals bijvoorbeeld Safari, Google Chrome of Mozilla Firefox. Elke browser geeft een pagina op een andere manier neer. Hiermee moet een website rekening houden. Wat tegenwoordig echter nog meer speelt, zijn de vele verschillende apparaten waarmee men op het internet kan. Daarvan zijn de smartphone en de tablet de twee nieuwste ontwikkelingen op dat gebied. Schermen zijn kleiner geworden, waardoor websites compacter moeten zijn en het liefst een aparte site moeten hebben voor mobiele apparaten.

Tip: SEO abonnement

Anno 2015 moet uw website dus responsive zijn. Een responsive website past zichzelf aan de omgeving aan. Dit gebeurt door het gebruik van flexibele grids en afbeeldingen. Hierdoor worden deze automatisch geschaald aan de hand van de grootte van het scherm waar de website op bekeken wordt. Dit doet men door in CSS-elementen niet meer te spreken over het aantal pixels, maar in relatieve eenheden zoals percentages. Hoewel steeds meer websites responsive worden, is dat niet met alle content mogelijk. Zo is de grootte van video’s achteraf niet meer te wijzigen, waardoor deze moeilijker zijn om te implementeren.

Leestip: SEO kosten

Wat is de rol van zoekmachines hierin?

Zoals gezegd is het belangrijk om een goede website te kunnen tonen op verschillende platformen. Tegenwoordig is het echter ook van belang voor zoekmachines om een goed design te hebben. Google bijvoorbeeld let automatisch op het feit of een website responsive is of niet. Door een responsive website te bouwen, weet Google dat u uw bezoekers serieus neemt. Het is dan ook bekend dat dit soort websites meer waardering krijgen bij Google. Uw responsive website zal hoger eindigen in de zoekresultaten.

Uitgelicht: SEO uitbesteden

Uitgaan van het principe ‘mobile first’

Een manier om u te helpen bij het ontwikkelen van een website voor alle platformen, is om te denken aan het principe ‘mobile first’, waarbij u uitgaat van het kleinste scherm (de smartphone). Door klein te beginnen en uw vormgeving vervolgens aan te passen, zorgt u ervoor dat u geen overbodige informatie op uw website zet. Dit is echter niet altijd mogelijk: voor sommige websites of webwinkels is het primair van belang dat de website goed zichtbaar is op traditionele apparaten met grote schermen.