SEO-trends: de long tail-zoekterm is bezig aan een opmars

De beste manieren om SEO in te zetten veranderen constant. Ontwikkelingen gaan hand in hand met de manier waarop zoekmachines zoals Google zoekresultaten weergeven. Ook het zoekgedrag van de consument blijft niet steeds hetzelfde. Een van de grootste veranderingen die we in 2017 zien, is dat de zogenaamde long tail-zoekterm steeds belangrijker wordt. Wat dat precies inhoudt, en hoe je daar het beste op in kunt spelen, lees je in dit artikel.

Tip: Zoekmachine optimalisatie uitbesteden / Zoekmachine marketing uitbesteden

Short tail en long tail

Zoektermen worden in SEO-land opgedeeld in twee categorieën: korte zoektermen, de short tail; en langere zoektermen, de long tail. Onder long tail verstaat men over het algemeen een relatief specifieke zoekterm van drie woorden of langer. Lange tijd was het devies om vooral te focussen op de short tail. Korte, veelgebruikte zoektermen worden namelijk het meest gezocht op zoekmachines. Door het gebruiken van korte, veel gezochte zoektermen springt je website het meest in het oog – dat is in ieder geval het idee. Maar die strategie is niet waterdicht. Zo kost het relatief veel moeite om met short tail­ goed te scoren. De zoektermen worden immers sterk beconcurreerd. Ook is de conversie van short tail vaak een stuk lager. Dat komt omdat de zoektermen minder specifiek zijn: hits leiden daardoor minder snel tot resultaat.

Aanbevolen: Zoekmachine marketing specialist / Online marketeer freelance

Waarom is long tail belangrijk?

In het huidige klimaat wordt long tail steeds essentiëler. Dat komt onder andere doordat consumenten steeds meer gericht gaan zoeken naar producten en diensten op het internet. Daarbij worden in zoekmachines steeds meer long tail-zoektermen gebruikt. Door je website mee te laten veranderen met die trend en langere zoektermen te implementeren, kan je website gemakkelijk stijgen in de zoekresultaten. Bovendien kan de conversie meestijgen: consumenten die meer gericht op zoek zijn, zullen ook veel sneller geneigd zijn over te gaan tot aankoop als ze op je website terecht gekomen zijn.

Uitgelicht: Freelance SEO expert / ZZP SEO specialist

Hoe vind je long tail-zoektermen?

Het gebruik van langere zoektermen kost iets meer aandacht. Om in te schatten wat voor combinatie van woorden consumenten zullen zoeken, moet je meedenken met de klant. Een makkelijke manier om te beginnen met long tail is om te kijken naar de automatische suggesties in zoekmachines zoals Google. Daarnaast kun je rondkijken op specialistische websites en fora die aansluiten bij de doelgroep die je probeert te bereiken. Met wat gezond verstand is het goed mogelijk om de juiste lange zoektermen te bedenken, en een nog efficiëntere website in elkaar te zetten. Anderzijds kun je hiervoor een competente website tekstschrijver inhuren om bij te helpen.