Wat zijn de werkzaamheden van een executive recruiter?

Een executive recruiter is een professional die zich bezighoudt met het vinden en aantrekken van topkandidaten voor senior posities in organisaties. Of het nu gaat om CEO’s, CFO’s, COO’s of andere leidinggevende functies, zij zorgen ervoor dat organisaties de beste kandidaten voor hun vacatures kunnen vinden. Maar wat doet een executive recruiter precies en hoe gaat hij of zij te werk? In deze blog bespreken we wat de werkzaamheden zijn van een executive recruiter.

Analyse van de functie-eisen

De eerste stap voor een executive recruiter is om een grondige analyse uit te voeren van de functie-eisen. Dit omvat het spreek snel leren kennen van de kenmerken van de organisatie, de bedrijfscultuur en de missie en visie. Na het begrijpen van de bedrijfscultuur, zal de executive recruiter een gedetailleerd profiel opstellen van de ideale kandidaat voor de positie. Dit profiel bevat vaardigheden, ervaring, persoonlijkheid en andere kenmerken die van belang zijn om de functie succesvol te vervullen.

Zoeken naar potentiële kandidaten

Na het vaststellen van het ideale kandidaatprofiel, begint de executive recruiter met het zoeken naar geschikte kandidaten. Dit doen zij door verschillende bronnen te gebruiken, zoals LinkedIn, databases, netwerken en contacten. Na het vinden van potentiële kandidaten, benadert de recruiter hen om hun belangstelling voor de functie te peilen. Het is belangrijk om in deze fase uiterst discreet te zijn om eventuele risico’s voor de werkgever te minimaliseren.

Selectie en screening

Als er meerdere geschikte kandidaten zijn geïnteresseerd in de functie, begint de executive recruiter met het selectieproces. Dit omvat het interviewen van kandidaten om hun vaardigheden, ervaring en achtergrond te verifiëren, en om te bepalen of ze passen bij de bedrijfscultuur. Door middel van gestructureerde interviews, competentiegerichte tests en referentie controles wordt de kandidaat verder beoordeeld op de geschiktheid voor de rol.

Ondersteuning gedurende het hele proces

Het wervingsproces kan een langdurig en ingewikkeld proces zijn, vooral als het gaat om senior posities. Daarom zorgt een executive recruiter niet alleen voor het vinden van de juiste kandidaat, maar ook voor ondersteuning gedurende het hele proces. Dit omvat het communiceren van updates aan de organisatie, salarisonderhandelingen en andere processen die nodig zijn om de kandidaat te werven en aan te nemen.

Na-hiring ondersteuning en follow-up

Nadat de kandidaat is aangenomen, zorgt een executive recruiter voor een soepele en succesvolle onboarding. Dit omvat het bieden van ondersteuning bij het opstarten van de werkzaamheden, het introduceren van de kandidaat aan belangrijke stakeholders binnen de organisatie, en het bijhouden van eventueel feedback over de prestaties van de nieuwe medewerker. Een goede executive recruiter zorgt voor een na-hiring ondersteuning en follow-up, zodat de organisatie en de kandidaat tevreden blijven.

Bron: www.devroedtenthierry.nl