Google Mobile-First Index

Google Mobile-First Index lijkt in eerste instantie misschien ‘Chinees’. Misschien heb je de titel van dit artikel eerst een paar keer opnieuw gelezen maar werd je er niet veel wijzer uit.

Wel, ik ga je helpen. Nadat je dit artikel gelezen hebt, ga je de volgende keer dat je het woord ‘Google Mobile-First Index’ ziet staan, begrijpen wat er nu eigenlijk staat.

Misschien heb je al eens gezien dat wanneer je op sommige websites gaat, die lichtjes verschillen naargelang het apparaat dat je gebruikt. Soms ziet de website er op je gsm veel eenvoudiger uit dan die op de computer. Dit komt omdat de makers van de website vaak verschillende versies uit brengen.

Vroeger gebruikte Google die ‘computer versie’ (ook wel destkopversie genoemd) als basis voor zijn ranking lijst (of index). Wat houdt die index nu juist in?
Zo’n index maakt een ranking van de websitepagina’s via trefwoorden. Naargelang hoeveel content (inhoud) je website bevat, zullen je pagina’s sneller of minder snel verschijnen bij zoekopdrachten.

Google heeft nu zijn index gebaseerd op de mobiele versie (die van je gsm dus). Maar als websitebeheerders dit niet weten, en hun mobiele versie eenvoudiger houden dan de destkopversie, veroorzaak je een verlies aan trefwoorden of kansen om je website te vinden bij zoekopdrachten.

Het wordt dus aangeraden om je mobiele versie gelijk te maken aan je destkopversie. Hier volgen enkele tips die je daarbij kunnen helpen op een correcte en efficiënte manier.

  • Vermijd onbelangrijke informatie op je mobiele versie. Je content zal hierdoor te groot worden. Gebruik de belangrijke informatie en trefwoorden die de kans op het vinden van de website vergroten.
  • Neem je tijd bij het maken van je mobiele versie. Denk goed na wat je erop wilt zetten en wat overbodig is.
  • Kijk na of je mobiele versie van je website voor iedereen toegankelijk is (Googlebot)

Als je deze tips navolgt, heb je de hoogste kans dat het aantal views op je website niet gaat dalen.