Voice search

Wat is Voice search?
Over welk soort van vragen of acties gaat het dan?
En welke verschillende voice search opties zijn er?

Die drie vragen gaan we in dit artikel beantwoorden in verstaanbare taal. Toen ik voor de eerste keer van ‘Voice Search’ hoorde, had ik geen idee wat het was. Zelf ben ik vrij nieuwsgierig aangelegd. Dus ik ging meteen online opzoeken wat die ‘Voice Search’ eigenlijk inhoudt, maar ik verstond er nog minder van na de artikelen gelezen te hebben. Waarom? Omdat de artikelen die online staan, heel moeilijke taal gebruiken. Dit artikel heeft ten doel om de bovenstaande drie vragen, in eenvoudige volkstaal over te brengen.

Wat is Voice search?

Voice search is de term die wordt gebruikt voor het zoeken van informatie met je stem. Iets concreter betekent dit dat in plaats van in google je zoekterm in te typen, je met je stem vraagt aan je gsm, tablet of computer om iets op te zoeken of te doen.

Over welk soort van vragen of acties gaat het dan?

Dit kan gaan over vragen over het weer, waar het dichtstbijzijnde Aziatische restaurant is of de prijs van de nieuwste iPhone. Je kunt je voice search programma een beetje zien als een alleswetende leerkracht. Alleen is dit programma veel geduldiger en werkt het 24/24.

Maar je kunt de software ook bepaalde acties laten doen. Als je je gsm bijvoorbeeld koppelt aan je televisie, kan je van zender zappen of het geluid luider zetten. Misschien wil je je lichten dempen maar is het lichtknopje te ver van je comfortabele zetel? Geen probleem, je Voice search programma wilt het maar al te graag voor je doen. Bovendien zal het gebruik maken van je zoekgeschiedenis en onthoudt het jouw voorkeuren zodat het steeds persoonlijker zal worden.

Welke verschillende voice search opties zijn er?

Ik had zelf eigenlijk totaal geen idee dat er zoveel verschillende opties zijn. Maar blijkbaar zijn er meer dan ik dacht. De bekendste ken je waarschijnlijk wel. Jongeren gebruikten het soms voor onnozele vragen te stellen, maar eigenlijk is het een heel goed hulpmiddel. We hebben het hier over Siri, de voice search idem van iPhone.

Ook Microsoft, Amazon en Google gebruiken hun eigen voice search programma’s. Amazon Echo gebruikt het voice over programma ‘Alexa’ terwijl ‘Cortana’ dan weer de persoonlijke assistent van Microsoft is. Nog een ander digitale assistent is die van Google, ook wel heel eenvoudig ‘Google assistent’ genoemd. Dit zijn zowat de bekendste opties die er zijn.

Misschien kan je je gsm of tablet eens openen en een beetje experimenteren met jouw virtueel persoonlijk assistent.
Je zou ervan verschieten hoeveel ze kan betekenen voor jou.