Ondernemen is investeren is groei: juist nu!

Ondernemen in een tijd waarin alle regels die vroeger golden niet meer van toepassing zijn, dat is zacht gezegd best spannend. Iedereen ziet om zich heen dat veel bedrijven het verschrikkelijk lastig hebben. Dat zal jij als ondernemer vast herkennen. En wellicht zit je zelf in de situatie dat je het even niet meer ziet zitten. Toch is het dan belangrijk om te kijken welke kansen de huidige markt je biedt. Maar misschien nog wel belangrijker: hoe kan je ervoor zorgen dat je beter en sterker dan je concurrenten uit deze tijd komt? Je moet je concurrentie voor blijven en als winnaar uit de strijd komen. Je moet zichtbaar blijven en misschien nog wel zichtbaarder worden.

Investeren in groei

Dat vraagt om een investering. En nu zul je denken: makkelijk gezegd, ik ben er juist voor aan het zorgen dat ik mijn kosten onder controle houdt op dit moment. Een logische reactie, maar is het wel de juiste reactie? Want het verleden heeft ons geleerd dat juist bedrijven die in staat zijn om voorbij de crisis te kijken en durven te investeren in tijden van economische malaise, de winnaars blijken te zijn. Heb je nog voldoende liquide middelen? Mooi, investeer dat dan juist nu in je marketing activiteiten! Maar ook kun je makkelijk een lening aanvragen. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar kijk eens wat voor verschil je zou kunnen maken met de angstige collega bedrijven die nu niet het lef hebben om te investeren.

Marketing helpt je door de crisis heen

Neem bijvoorbeeld je online activiteiten. Ondanks dat internet al heel lang een vaste plek heeft verworven in het commerciële veld wordt door de huidige tijd pijnlijk duidelijk dat veel bedrijven te afhankelijk zijn van een fysieke locatie en de aanloop die ze op die locatie hebben. Dat is prima, maar niet op het moment dat de locatie niet meer bezocht wordt of bezocht kan worden. Dan zal je moeten kijken hoe je je klanten via andere kanalen kan bereiken. Het is nooit gemakkelijker geweest dan nu om een goede website op te zetten, een webshop te openen en om bijvoorbeeld via een goede SEO strategie je bedrijf en producten bij een breder publiek onder de aandacht te brengen.

No guts no glory

Daarom: investeer nu! Ik zou zelfs zeggen: beschik je niet op korte termijn over de liquide middelen, ga dan snel een lening afsluiten. Want jij gelooft toch in jouw bedrijf, jouw dienstverlening en jouw product? En je hebt toch ook vertrouwen in de toekomst? Een deel van je concurrenten is ongetwijfeld verzwakt nu, dus ga niet zitten wachten en zorg dat je je ondernemerschap weer aanwakkert!