Search SEO Trends 2018

Wat is SEO? En wat houdt het in?

SEO staat voor Search Engine Optimization (zoekmachineoptimalisatie). Dit houdt alle mogelijke manieren in om je website gemakkelijk vindbaar te maken bij zoekopdrachten.

Waarom is SEO zo belangrijk?

Enkel bij het gebruik van goede SEO-technieken zal je website sneller vindbaar zijn. Dit geeft meer views en maakt je pagina’s populairder. Dit is echt van bijzonder belang. Dat blijkt wel uit het feit dat Google zelf een ‘SEO Starter Guide’ heeft om mensen te helpen goede SEO-technieken onder de knie te krijgen.

Welke SEO trends gaan in 2018 bovenaan op de lijst komen te staan?

Er zijn vele SEO technieken maar ik wil er vandaag 3 kort bespreken. Voice search (digitaal assistent), UX (gebruiksgemak & user interface) en het gebruik maken van vraag en antwoord (Q&A).

Trend 1: Voice search (digitaal assistent) is de laatste tijd enorm aan het groeien. Vele gebruikers zoeken niet meer door hun vraag of zoekterm in te typen maar gebruiken hun digitaal assistent. Is jouw website hierop voorzien? Denk op voorhand goed na over de manier waarop zoekopdrachten en vragen al sprekend ingegeven zullen worden en pas dit toe op je website.

Trend 2: Als we over UX spreken, kunnen we dit in 2 stukken verdelen:

  • Usability of gebruiksgemak (Hoe snel vind iemand wat hij zoekt)
  • UI of User Interface (Het visueel aantrekkelijk maken van je website)

Hierbij denken we aan de snelheid bij het laden van je website of het gebruik maken van een aantrekkelijke en toch gemakkelijke lay-out. Het uiteindelijke doel van deze trend is dat je bezoekers een positieve kijk behouden op je website.

Trend 3: Bij het gebruik maken van een Q&A komt mijn eerste trend (Voice search) opnieuw aan bod. Vragen en korte, duidelijke antwoorden zijn voor veel gebruikers vaak de redding bij het vinden van specifieke antwoorden. Ik herinner me nog toen ik informatie voor geschiedenis moest opzoeken dat websites met duidelijke vragen en korte antwoorden mijn favoriet waren. En waarschijnlijk zijn die sites ook de reden dat ik door mijn geschiedenis examen ben geraakt. Maar goed, dit telt niet enkel voor schoolgaande jeugd maar ook voor volwassenen die misschien op hun werk bepaalde informatie nodig hebben en niet veel tijd kunnen spenderen aan het opzoeken van die informatie. Ook voor hen is een Q&A methode vaak een dankbare redding. Maak gebruik van de woorden wie, wat, waar, wanneer, waarom en hoe bij het opstellen van je vragen. En zorg dat je antwoorden kort en bondig zijn, maar toch een duidelijk antwoord geven op de vraag.

Dit zijn maar drie van de nieuwste trends van 2018 maar ze zullen je al goed kunnen helpen om je website zo vindbaar mogelijk te vinden en hoger te komen staan in de Google index.